Jak vybrat konzervu pro kočky?

0
639

Máte doma kočičku? A čím jí krmíte? Pokud chcete, aby váš mazel prospíval, byl zdravý, s krásnou srstí a plný energie, měli byste jeho krmivu věnovat patřičnou pozornost.

Kočkám na vesnicích se svého času dávalo pouze teplé mléko s rozmočeným rohlíkem. O zbytek, tedy maso, se musely postarat samy. Tedy nachytat si nějaké ty myšky. Jednalo se samozřejmě o kočky venkovské, které celý den běhaly venku a v noci si zalezly do stodoly, nebo si našly jiný přístřešek. S tím, jak se kočky stále více domestifikovaly a našly si cestu do lidských příbytků včetně postelí, se samozřejmě zvýšily i jejich výživové nároky. A ukázalo se třeba i to, že kravské mléko je pro ně vyloženě nevhodné. Výzkumy navíc ukazují, že správná strava ovlivňuje nejenom zdraví, ale i emoční stav kočky. A jaká strava je tedy správná?

Přirozená a vyvážená

Kočičí strava by měla být pokud možno přirozená a co nejvyváženější. Protože je kočka masožravec se silným loveckým instinktem, měli byste jí dopřávat především maso, které se jejímu úlovku co nejvíc přiblíží. Tyto požadavky splňuje kvalitní barf strava pro kočky složená z různých druhů masa, vnitřností a dalších přírodních potravin.

Co všechno je povoleno?

Kočičímu jídelníčku mohou dominovat téměř všechny druhy masa, kuřecí, hovězí, vepřové, králičí, kozí i jehněčí. Kočce můžete podat slepici, křepelku, krůtu, kachnu, vejce i vnitřnosti. Opatrní buďte při servírování ryb obsahujících enzym thiamináza (jedná se především o ryby sladkovodní), který rozkládá vitamín B₁, jehož nedostatek může kočičce přivolat vážné zdravotní potíže.

Syrové, nebo vařené?

Maso kočce můžete podávat syrové, které pro ni je nejpřirozenější. A také nejprospěšnější. Získávaní z něho spoustu výživných látek, o které je vaření připravuje. Syrová strava ale může mít i svá úskalí. Třeba vepřové maso by se vždy mělo převařit. Dalším úskalím jsou případné (salmonela, E. coli), které mohou kočce ublížit stejně jako člověku. Syrová strava by rovněž neměla být podávána kočkám, které mají problémy s imunitou.

Barf strava

Na principu syrové stravy je postaveno již zmíněné barfování, jehož cílem je přirozenou stravu kočce co nejvěrněji nahradit. Kvalitní konzervy pro kočky tak spolu se syrovým masem obsahují i vnitřnosti a kosti, které jsou pro kočku skvělým zdrojem vápníku. V portfoliu renomovaného výrobce kočičího krmivy Lyopro ale najdete i konzervy pro kočky s lososem, tuňákem či kachními prsíčky. Po nich se váš mazlík olizovat doslova až za ušima.