Puštík obecný: Noční pták, kterého můžete vidět i na našem území

0
4255
SONY DSC

Puštík obecný je nočním ptákem z čeledi puštíkovitých a vy jej můžete celkem běžně vidět na českém území. Pravdou je, že puštík žije v celé Evropě, ale také v severozápadních částech Afriky či v některých oblastech Afriky. Pojďte se o puštíkovi dozvědět ještě o něco více.

Puštík v Čechách

A jaká je možnost, že uvidíte puštíka i vy? Na českém území populace puštíků kolísá většinou v rozmezí mezi 6-9 tisíci jedinců, na Slovensku je zastoupení puštíků od dost menší. Puštíka však můžete vidět i v zoologických zahradách, například v Děčíně, Brně či Liberci.

Domov puštíka

Na puštíka narazíte nejčastěji v listnatém lese, které je jeho přirozeným prostředním. Dnes se však vyskytuje i ve smíšených, jehličnatých lesích, hájích a parcích, někdy na něj můžete narazit i v sadech či větších zahradách. Puštíci jsou navíc aktivní v noci a jejich stravu tvoří právě lesní hlodavci, hmyzožravci, ale také menší ptáci či obojživelníci. Puštíka poznáte také podle houkání, jedná se o houkání typu „húú hu či huhuhuhúúú“, naopak samice vydávají i pronikavý zvuk „kivik“

Jak poznat puštíka?

Puštík je menší celkem nenápadnou sovou, která je o něco málo větší než kalous. Jeho hlava je kulatá a mohutná, což je pro sovy typické a má hnědočerné oči. Zbarvení může být různé v závislosti na daném druhu puštíka. Puštík obecný je však většinou šedá či se zbarvuje do různých odstínů hnědé až po rezavou, které nechybí tmavé žíhání. Samičky sov jsou všeobecně o něco větší, a to platí i u puštíků.

Puštík a rozmnožování

Hnízdo si puštík staví ve stromových dutinách a rád zabírá ptačí budky. Samička po námluvách snáší asi 1-6 vajec a zůstává stále v hnízdě a sedí na vejcích, zatímco sameček přináší potřebnou stravu.